Яловичина в сметані– це м’ясна страва, яка складається з биточків, политих каперсовым соусом. Справа в тому, що яловичина в сметані популярна в багатьох країнах світу, так як рецепт її приготування досить простий, а в підсумку вона виходять дуже смачною і поживною. Яловичина в сметані ідеально підійде як для святкового столу, так і для повсякденного обіду.
Інгредієнти для приготування яловичини в сметані:
- Яловичина – 700 гр.
- Ріпчасту цибулю —400 гр.
- Сметана (2,5%)— 2-3 столових ложки з верхом
- Борошно (пшеничне) – 1 столова ложка з гіркою.
- Масло вершкове – 30-50 гр.
- Рослинна олія для обсмажування.
- Сіль
- Цукор
- Спеції для м’яса
- Чорний перець
- Зелень для прикраси
Отже, я купила яловичину, з якої ми власне і будемо робити биточки. Але для початку м’ясо необхідно добре помити і видалити прожилки (якщо такі є). Потім нарізаємо його невеликими шматочками і добре їх відбиваємо за допомогою кухонного молотка. Для того, щоб крапельки крові не розліталися по кухні пропоную м’ясо покласти в палетеленовый пакет або обернути харчовою плівкою.
Кожен шматок м’яса необхідно посолити і посипати спеціями і чорним перцем. Деякі воліють використовувати кунжутне масло, але я не дуже його люблю.
Найсмачніший клопс виходить на вершковому маслі.
Ставимо на вогонь розігріти сковороду, попередньо виклавши в неї шматочок вершкового масла.
У не дуже глибоку тарілку насипаємо трохи борошна. Відбиті шматочки яловичини необхідно вмочити в борошно і потім викласти на заздалегідь нагріту сковороду.
Смажимо на сильному вогні з двох боків до утворення рум’яної скоринки. Тут головне не забути про м’ясо, так як нам неважливо, чи буде воно всередині просмажене, адже є ще наступний етап його приготування.
Обсмажені биточки складаємо на тарілку.
Після цього необхідно нарізати цибулю. Для цього ріпчасту цибулю необхідно спочатку почистити і промити в холодній воді. Як різати цибулю – залежить від вашого бажання. Якщо цибулю нарізати дрібно, то при гасінні він розчиниться і додасть м’ясу ніжний смак, ну а півкільця красиво прикрасять м’ясо.
Я вирішила його тонко нарізати півкільцями.
На сковороду (в якій ми обсмажували м’ясо) викладаємо ще шматочок вершкового масла й обсмажуємо цибулю до придбання ним золотистого кольору.
Після цього додаємо до цибулі борошно, постійно помішуючи поки борошно не розчинитися і швидко, потім додаємо сметану, також постійно і ретельно помішуючи.
Далі знову-таки діємо швидко, і додаємо в сковороду води, приблизно одна склянка, і також все ретельно перемішуємо і даємо закипіти, зменшуємо вогонь і тушкуємо.
Беремо каструлю з товстими стінками і складаємо в неї м’ясо шарами: спочатку соус, потім м’ясо і т.д. Врахуйте, що нижнім і верхнім шаром обов’язково повинен бути соус. Якщо ж у вас немає каструля і товстими стінками, то ви можете використовувати глибоку сковороду, але тоді вам треба буде м’ясо залити соусом. Ставимо гаситися на повільний вогонь. На все піде хвилин 30.