Рецепти

Яловичі реберця

 

Яловичі реберця – надзвичайно ароматне і фантастично смачне м’ясне блюдо. Воно прикрасить будь-який святковий стіл і приємно здивує ваших гостей. Адже м’ясо виходить дуже ніжним і соковитим, а завдяки спеціям і овочевий підливці, воно має дуже апетитний запашний аромат. Звичайно, щоб приготувати нашу страву потрібно не тільки багато терпіння, але й часу. Але повірте, це блюдо коштує того.

 

Інгредієнти для приготування яловичих реберець:

  1. Яловичі реберця – 800 грам
  2. Гриби печериці свіжі – 400 грам
  3. Цибуля ріпчаста середніх розмірів – 1-2 штуки
  4. Часник середніх розмірів – 3-4 зубчики
  5. Вино червоне сухе – 300 мілілітрів
  6. Сіль – за смаком
  7. Перець чорний мелений – за смаком
  8. Бульйон м’ясний – 100 мілілітрів
  9. Олія оливкова – 40 мілілітрів
  10. Борошно пшеничне – 1 столова ложка

Приготування яловичих реберець:

В окрему невелику миску насипаємо борошно і сюди ж додаємо  сіль, чорний мелений перець. За допомогою столової ложки добре перемішуємо їх між собою.
Яловичі реберця промиваємо під теплою проточною водою, а потім перекладаємо їх на паперовий рушник і добре просушуємо від води. Після перекладаємо на обробну дошку і за допомогою кухонного ножа ретельно очищаємо від пліви і жив. Тепер нарізаємо яловичі реберця з допомогою того ж гострого інвентарю на порційні шматочки, відокремлюючи при цьому кожне реберце так, щоб залишалася кісточка покрита м’ясом. Потім обвалюємо або вручну добре натираємо м’ясо з усіх боків сумішшю спецій і перекладаємо їх у вільну миску. Увага: якщо у вас реберця заморожені, тоді перед тим як нарізати на порційні шматочки, їх необхідно розморозити до кімнатної температури. М’ясо не можна розморожувати в мікрохвильовій печі або в гарячій воді.
Скориставшись гострим ножем, очищаємо цибулю від лушпиння, а потім добре промиваємо під проточною водою. Після цього перекладаємо його на обробну дошку і за допомогою кухонного ножа подрібнюємо на невеликі квадратики. Перекладаємо подрібнену цибулю в вільну миску.
Печериці промиваємо під проточною водою і перекладаємо їх на обробну дошку. За допомогою кухонного ножа нарізаємо на невеликі шматочки, а потім перекладаємо їх у чисту тарілку. Увага: якщо у вас гриби свіжоморожені, тоді їх необхідно розморозити до кімнатної температури. Для цього дістаємо гриби з упаковки і перекладаємо їх у вільну тарілку, нехай вони підтануть. Їх не потрібно розморожувати під струменем гарячої води або за допомогою мікрохвильової печі.
Часникові зубчики перекладаємо на обробну дошку і, натискаючи на них рукояткою ножа, знімаємо піну. Потім за допомогою того ж кухонного інвентарю дрібно подрібнюємо їх, а після перекладаємо в миску до подрібненого цибулі.
Так як чебрець має не тільки сильним запахом, але і гострим гіркуватим смаком, для приготування нашого страви досить використовувати 2-3 гілочки цієї спеції. Гілочки свіжого чебрецю промиваємо під проточною водою і, обтрусивши від води, перекладаємо у вільну тарілку.

В сковороду  наливаємо  оливкова олія. Ставимо ємність на середній вогонь. Коли масло добре розігріється, перекладаємо реберця з миски в сковороду. Щоб вони добре просмажаться з усіх боків, викладаємо їх в ємність порційно і так, щоб між ними залишалося небагато місця. Обсмажуємо м’ясо до золотистої скоринки, періодично помішуючи його за допомогою дерев’яної лопатки. Потім за допомогою того ж кухонного інвентарю перекладаємо реберця в форму для запікання. Увага:  така форма  повинна бути обов’язково з кришкою, тому пропоную готувати нашу страву в казанку або утятнице.

У масло, що залишилося після смаження реберець, перекладаємо подрібнену цибулю і часник. Тушкуємо овочі на маленькому вогні до тих пір, поки овочі не стануть прозорими і м’якими. Щоб вони не підгоріли під час обсмажування, постійно перемішуємо їх з допомогою дерев’яної лопатки.  Після цього в цю ж ємність перекладаємо грибні шматочки. І знову, помішуючи дерев’яної лопатки, продовжуємо тушкувати їх на середньому вогні протягом 10-15 хвилин. Коли сковороди випарується вся рідина, яка була в грибах, і вони почнуть рум’янитися, вливаємо вино і м’ясний бульйон. Доводимо масу до кипіння, а потім тушкуємо до тих пір, поки не зникне запах спирту. Злегка солимо і ще раз трохи перчимо нашу підливку, а потім переливаємо її  на яловичі реберця. Поверх овочевий підливи викладаємо гілочки чебрецю.

Ємність для запікання накриваємо кришкою і ставимо в попередньо розігріту духовку до температури 180°С. Запікаємо нашу страву при такому температурному режимі протягом 1 год. Потім прикручуємо духовку до температури 150°С і готуємо реберця ще протягом 2 годин. Після закінчення цього часу, вимикаємо духовку, а ємність з нашим стравою з допомогою кухонних прихваток дістаємо з духовки. Відкриваємо кришку форми для запікання і акуратно за допомогою столової ложки виймаємо з неї гілочки чебрецю. Замість них за бажанням страву можна посипати подрібненою зеленню петрушки, так як цей компонент теж дає приємний аромат. Наше дивно ніжне й ароматне блюдо готове.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *