Який же відпочинок на природі без ароматного соковитого шашлику? Свіже повітря, магія вогнища, хороша компанія в поєднанні з неповторним смаком традиційної страви кавказької кухні створять приємну атмосферу і зроблять ваш відпочинок яскравим та незабутнім.
Ніхто достеменно не знає, кому вперше спало на думку приготувати шашлики. Відомо тільки, що смажили їх ще в V столітті кочівники з Євразії.
Одним з основних компонентів шашлику, окрім м’яса, вважається маринад. Саме він надає страві виняткового смаку й аромату, особливої ніжності.
Способів приготування маринаду для шашлику існує безліч. Якщо традиційні оцет та майонез — варіанти не для вас, спробуйте зробити шашлики з маринадом на основі кисломолочних продуктів, особливо популярним на Сході.
Кефірний маринад надає страві м’якості, пікантності. Йому часто віддають перевагу, коли збираються на природу з дітьми: кефір робить м’ясо ніжним, а приправи — не надто гострими.
КЕФІРНИЙ МАРИНАД ДЛЯ ШАШЛИКУ З КУРЯТИНИ
Обов’язковим атрибутом майже кожного свята або відпочинку на природі є шашлик.
ІНГРЕДІЄНТИ
Кефір (або Ряжанка ) | 1,5 склянки |
Курячі стегна | 1 кг |
Чорний перець | 0,5 ч. л. |
Мелений мускатний горіх | 0,5 ч. л. |
Лимон | 1/4 |
Карі | 1/4 ч. л. |
Часник | 4 зубчики |
Цибуля | 4-5 шт. |
Сіль | за смаком |
ПРИГОТУВАННЯПоділіть курячі стегенця на 5–6 приблизно однакових частин. М’ясо посоліть та полийте лимонним соком.
Тепер необхідно взяти часник, 2–3 цибулини та розмолоти їх у блендері. До суміші додайте кефір, карі, а також мелені горіхи і чорний перець. Добре перемішайте маринад.
Решту цибулі наріжте кільцями.
Нарізане м’ясо покладіть у подвійний мішечок та полийте кефірним маринадом. Зверху покладіть кільця цибулі та ретельно все перемішайте. Залиште маринуватися протягом 4–6 годин.
Нанизайте шматочки м’яса на шампури, чергуючи їх з цибулею.
Готуючи шашлики на жару, не забудьте 1–2 рази полити їх маринадом. Так вони вийдуть соковитими та збережуть приємні нотки доданих спецій.