Суп харчо – популярна грузинська страва. Важливо, щоб суп був приготовлений у домашніх умовах, адже саме це робить його особливо смачним.
Особливістю цієї страви є її наваристість та пряний смак. Якщо вам це до душі, пропонуємо рецепт надзвичайно смачного супу харчо, який варто взяти до уваги кожній господині.
Інгредієнти:
- Яловича – 1,2 кг
- Цибуля ріпчаста – 600 г
- Рис круглозерний – 100 г
- Часник – 50 г
- Томатна паста – 100 г
- Алича або соус ткемалі – 50 г
- Горіхи волоські – 50 г
- Кінза – 50 г
- Базилік – 20 г
- Чебрець, м’ята – по 5 г
- Коріандр – 1 ч. л.
- Чилі перець – 1/2 ч. л.
- Листя пажитника – 1 ч. л.
- Оливкова олія – 100 мл
- Гранат – 1/2 шт.
Спосіб приготування:
- М’ясо розрізаємо на великі шматочки, з кістки не знімаємо.
- Цибулю і часник чистимо і ріжемо в крихту.
- Рис промиваємо тричі. Краще брати круглозерний, він краще розварюється.
- Волоський горіх підсмажуємо в духовці за 150 градусів 10 хвилин, або злегка обсмажуємо на сковороді. Подрібнюємо в крихту за допомогою ступки або качалки.
- У великій каструлі на середньому вогні на оливковій олії обсмажуємо цибулю. Коли вона стане м’якою і злегка підрум’яниться, додаємо половину часнику. За хвилину збільшуємо вогонь і кладемо м’ясо. М’ясо має обсмажитися з усіх боків, до утворення скоринки.
- Зменшуємо вогонь на мінімум, додаємо томатну пасту, перемішуємо. Томатна паста має пасеруватися хвилин десять на малому вогні, щоб у жодному разі не підгоріла.
- Нагріваємо 3-3,5 літри води, заливаємо окріп у каструлю. Солимо.
- Засипаємо рис і варимо на слабкому вогні 40 хвилин, періодично помішувати, щоб рис не прилипав до дна.
- Подрібнюємо зелень і змішуємо прянощі.
- За 40 хвилин додаємо волоські горіхи і ткемалі (або аличу).
- Ще за 10 хвилин кладемо прянощі. Досолюємо за смаком, якщо це потрібно.
- Чекаємо ще 10 хвилин – і суп готовий.
- Розливаємо по тарілках, додаємо рубану зелень і зерна граната.